Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Μιλάς σαν να τα ξέρεις όλα

Το βλέπω συχνά ως επιχείρημα/τσουβάλιασμα ενάντια σε κάποια τεκμηριωμένη άποψη ενός άθεου.
"Εσείς οι άθεοι όλα τα ξέρετε. Έχετε κάνει την επιστήμη θρησκεία".

Όχι, δεν τα ξέρω όλα. Και όχι μόνο δεν τα ξέρω όλα, αλλά με χαρά μου το παραδέχομαι, ελπίζοντας να μάθω κάτι καινούριο.
Αυτά που ξέρω όμως, τα ξέρω βάσει αποδείξεων. Στέκουν επιστημονικά. Δεν είναι γνώμη μου, δεν είναι φαντασία, δεν είναι βολικές υποθέσεις.

Θυμάμαι (με ντροπή) τον εαυτό μου να λέει στο παρελθόν ότι "Υπάρχουν δύο τρόποι να γνωρίζεις κάτι. Αυτός της επιστημονικής γνώσης, και αυτός της καρδιάς". Δεν αναφερόμουν μόνο σε θέματα θρησκείας αλλά κοίτα να δεις σύμπτωση, αυτά που "γνώριζα με την καρδιά" ήταν όλα μεταφυσικά. Και αστήρικτα. Φανταστικές υποθέσεις. Πνευματικά αναμασήματα. Ευσεβείς πόθοι.

Η κατανόηση του φυσικού κόσμου, εξαφανίζει τον μεταφυσικό. Ο φυσικός κόσμος χρειάζεται αποδείξεις. Όχι προαισθήματα. Η γνώση ακολουθεί λογικά βήματα, δεν είναι τυφλοσούρτης, ούτε μαγικά ξόρκια.
Επίσης, η γνώση δεν είναι προνόμιο κάποιου κλειστού κυκλώματος επιστημόνων που βγάζουν κατά καιρούς διατάγματα που πρέπει να ακολουθούμε τυφλά. Όποιος θέλει σπουδάζει, ερευνά, ανακαλύπτει. Η φυσική λειτουργεί παντού με τον ίδιο τρόπο για όλους. Η επιστήμη δεν είναι θρησκεία. Είναι εμπεριστατωμένη γνώση. Όχι πίστη.

Αυτό που παραβλέπει αυτός που πιστεύει στο μεταφυσικό, είναι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην απόδειξη ισχυρισμών. Αν λέω ότι το λέιζερ θεραπεύει την ακμή πρέπει να το αποδείξω, κι αν λες ότι η πίστη μετακινεί βουνά, ή ότι υπάρχουν φαντάσματα, πρέπει να το αποδείξεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώδια, την μαντεία, τα δαιμόνια και τα ξωτικά.

Η τηλεδιάσκεψη βλέπεις, δουλεύει. Η τηλεπάθεια πάλι, όχι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου