Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμια ειρήνη και θρησκείες

Μπορεί να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη, όσο υπάρχουν θρησκείες;
Χωρίς περιστροφές, πολύ φοβάμαι πως, όχι.

Κατ' αρχήν ξέρω, οι πόλεμοι γίνονται για συμφέροντα. Επειδή το συμφέρον είναι διαγαλαξιακή έννοια όμως, η ιστορία θα έπρεπε να μας έχει δείξει ήδη ότι ξοδεύεις λιγότερα, αλλά και μακροπρόθεσμα κερδίζεις αν καταλήξεις σε συμφωνία και συνεργασία, παρά εμπλεκόμενος σε μακροχρόνιους πολέμους.
Ήρθες Αμερικανάκι στην Ιαπωνία; Κάτσε να σε φορτώσω τρανζιστοράκι και να στείλω τα αεροπλανοφόρα σου πίσω γεμάτα αυτοκίνητα. Αραβικά πετρέλαια θέλετε, Ρώσοι; Βάλτε εσείς τους αγωγούς, βάζουμε εμείς τα πετρέλαια, και μισά μισά τα κέρδη. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, νομίζω.

Έστω λοιπόν ότι τελικά επικρατεί η λογική, έστω και αν είναι καθαρά οικονομική λογική, και οι πόλεμοι σταματούν. Τα περήφανα έθνη κάνουν περήφανες συνεργασίες.
Το βλέπουμε ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 Τις διεθνείς επιστημονικές ομάδες, που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στο χρώμα, τη φυλή, την προέλευση. Και τα ευρήματά τους, μας ωφελούν όλους.

Αυτό που δεν σταματά, όσο υπάρχουν θρησκείες, είναι οι φανατικοί και φονταμενταλιστές των θρησκειών. Οι άνθρωποι που θεωρούν βαθιά μέσα τους ότι ο κόσμος είναι "εμείς" και "αυτοί",
και ότι "αυτοί" πρέπει να εξαλειφθούν από το πρόσωπο της Γης με κάθε τρόπο, κατά προτίμηση βασανιστικά. Που πιστεύουν ότι αυτό, είναι ξεκάθαρο θέλημα του Θεού τους.  Αυτοί που θα ξεκινήσουν πολέμους, αν έχουν εξουσία. Πού θα ζωστούν εκρηκτικά, αν δεν έχουν. Πού θα σκοτώσουν όποιον θεωρούν άπιστο, κυριευμένοι από "Ιερή αγανάκτηση" για τη βλασφημία του.
Που θα πετροβολήσουν ή θα λιντσάρουν, θα σηκώσουν όπλο στο όνομα του Θεού τους.

Στα θύματα πολέμου βάζω και τα παιδιά που πέθαναν, επειδή οι γονείς τα άφησαν στα χέρια του Θεού, αντί του γιατρού. Και αυτούς που επειδή θεωρήθηκαν βλάσφημοι, αμαρτωλοί, μάγοι, σατανιστές, άπιστοι, θανατώθηκαν και θανατώνονται με συνοπτικές διαδικασίες και φριχτούς θανάτους.

Η ιστορία μας δείχνει ότι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ. Οι θρησκείες είναι αρκετά ασαφείς
ώστε να επιτρέπουν την εμφάνιση ακραίων στοιχείων εντός τους. Κι ακόμη χειρότερα, πολύ σπάνια οι επίσημοι εκπρόσωποι των θρησκειών, αποδοκιμάζουν τα ακραία τους στοιχεία. Πολλές φορές μάλιστα, τα υποθάλπουν, όχι απαραιτήτως κρυφά.

Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν εξαλειφθεί κάθε άλλο κίνητρο πολέμου και βίας, όσο υπάρχουν θρησκείες, θα υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν κακό και θα σκοτώνουν στο όνομά τους. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου