Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Η "μοναδική" ανθρώπινη φύση

Άνθρωπος. Το καλύτερο πλάσμα της Γης. Η κορωνίδα του πολιτισμού. Το εκλεκτό πλάσμα του Θεού.
Ευσεβείς πόθοι...
Μας αρέσει να κολακεύουμε τον εαυτό μας. Κάθε μεγάλη θρησκεία εξάλλου, έχει βάλει τον άνθρωπο στην κορυφή, θεωρώντας τα υπόλοιπα πλάσματα υπηρέτες του, αναλώσιμα, άνευ σημασίας.
Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός μας απέχει πολύ από το αμέσως εξυπνότερο είδος του πλανήτη.
Αυτό μας κάνει εξυπνότερους, με δυνατότητα σχετικά πολύπλοκων συλλογισμών. Έχουμε δημιουργήσει σύνθετες γλώσσες, ιδέες, επιστήμες, μαθηματικά. Η γραφή ήταν από τις σημαντικότερες εφευρέσεις, αφού επέτρεψε την διάδοση, και προπάντων την διατήρηση των ιδεών.
Η ζωή μας είναι πολύ σύντομη για να σκεφτούμε τα πάντα μόνοι μας. Η "έτοιμη γνώση" των προηγούμενων, βοηθά να "σταθούμε στους ώμους γιγάντων".

Ο ανθρωποκεντρισμός οδηγεί κάποιους στην εντύπωση, ότι είναι τόσο "τέλειοι" που οι αισθήσεις τους είναι το καθοριστικό όριο. Δεν είναι έτσι όμως.
Είμαστε ατελή πλάσματα, με ατελείς αισθήσεις και αντίληψη του κόσμου γύρω μας. Αν βλέπαμε το υπέρυθρο φάσμα για παράδειγμα, θα είχαμε άλλη εικόνα για το σύμπαν. Δείτε για παράδειγμα εδώ, τον Ήλιο μας στο υπεριώδες.
Υπάρχουν πλάσματα που αντιλαμβάνονται το μαγνητικό πεδίο της Γης, και κινούνται αναλόγως στους ωκεανούς. Πουλιά έχουν πολύ καλύτερα μάτια από τα δικά μας. Τα "ταπεινά" χταπόδια, έχουν καλύτερα μάτια από τα δικά μας. Τα σκυλιά ακούνε πολύ περισσότερες συχνότητες από εμάς.  Εκατομμύρια συχνότητες εκπέμπονται συνεχώς γύρω μας, για τις οποίες οι αισθήσεις μας δεν έχουν ιδέα.
Μια παρένθεση εδώ. Οι αισθήσεις μας είναι ατελείς, έχουμε όμως δημιουργήσει μηχανήματα
που αντιλαμβάνονται όλο το φάσμα των συχνοτήτων. Και αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν εντοπίσει, ανεξήγητα παραφυσικά φαινόμενα, εξωπραγματικές μετρήσεις ή διαστρεβλώσεις της φυσικής, ούτε στη Γη, ούτε στο ορατό σύμπαν. Αν συμβαίνει κάτι "μεταφυσικό", συμβαίνει τόσο έξω από τη φύση, που δεν την επηρεάζει. Δεν αφορά το σύμπαν μας, με άλλα λόγια.

Το ανθρώπινο μυαλό είναι το καλύτερο του πλανήτη, δεν είναι όμως το καλύτερο δυνατό. Οι συλλογισμοί μας είναι περιορισμένοι. Οι παράμετροι που μπορούμε να λαμβάνουμε υπ' όψιν ταυτόχρονα, πεπερασμένες. Δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε νούμερα, λέξεις ή φράσεις στο μυαλό μας. Μαθαίνουμε αργά.
Σαν να μην έφταναν οι μαθησιακοί περιορισμοί, έχουμε και την ψυχολογία. Η διαμόρφωση του εγκεφάλου λόγω κληρονομικότητας, αλλά προπάντων λόγω περιβάλλοντος, διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, οδηγεί σε διαφορετική στάση απέναντι στα πράγματα, ανάλογα με τον άνθρωπο.
Η συλλογιστική μας ακρίβεια εξαρτάται από υποκειμενικούς παράγοντες όπως η κούραση, η πείνα, η νύστα, η πηγή της πληροφορίας μας. Ευκολότερα μαθαίνουμε κάτι, παρά το ξεμαθαίνουμε επειδή τελικά ήταν λάθος. Θεωρούμε τόσο σημαντικές τις ιδεολογίες μας, που πολεμάμε και σκοτωνόμαστε γι' αυτές. Μας είναι ευκολότερο να βρούμε διαφορές, παρά ομοιότητες με τους άλλους. Έχουμε νευρώσεις, παράλογες ιδιοτροπίες.
Ως ζωντανά πλάσματα, αποφασίζουμε βάσει της χημείας του εγκεφάλου, περισσότερο απ' όσο νομίζουμε.

Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά ατελές και "ασήμαντο" πλάσμα. Όχι από λάθος κατασκευής ή "πτώση". Αυτή είναι η φύση του, εδώ έφτασε η εξέλιξη τον εγκέφαλό του ως τώρα. Αυτές είναι οι δυνατότητές του. Ελπίζω να προλάβουμε να εξελιχθούμε τόσο ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό, πριν κυριολεκτικά σκοτωθούμε μεταξύ μας. Έχουμε μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν σβήσει ο δικός μας Ήλιος...
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου