Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Το νόημα της ζωής

Ποιο είναι το νόημα της ζωής λοιπόν, αν όχι η προετοιμασία για την επόμενη;
Ήταν από τα πρώτα ερωτήματα που με απασχόλησαν, όταν με λύπη μου διαπίστωσα ότι είχα μάλλον πλανηθεί επί 45 χρόνια, και ότι η συνείδησή μου, η ύπαρξή  μου, το εγώ μου, κατά πάσα πιθανότητα θα τελείωνε με τον θάνατό μου.
Βλέπετε, αν αφαιρέσεις τις αναπόδεικτες μεταφυσικές ιστορίες, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή ένδειξη ότι ίσως υπάρχει κάτι "μετά".

Τι κάνω σ' αυτό τον πλανήτη, λοιπόν; Τι κάνεις εσύ; Τι κάνουν οι αναρίθμητοι άνθρωποι που γεννήθηκαν και θα γεννηθούν;
Με δυο λόγια, "βρίσκονται εδώ λόγω της Εξέλιξης".
Δεν υπάρχει κάποια απώτερη ή ανώτερη σκοπιμότητα στη γέννηση κάποιου πλάσματος. Η ροή των γεγονότων έφερε τα πράγματα ώστε τελικά να γεννηθεί. Το ακριβώς διπλανό σπερματοζωάριο, ο διπλανός σπόρος μέσα στο μήλο, το διπλανό αυγό ανάμεσα σε εκατομμύρια, δεν έγινε ποτέ ζωντανός οργανισμός. Απλώς, εμείς ως άνθρωποι, έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις, αντί απλώς γεννιόμαστε, να τρώμε, να αναπαραγόμαστε, να κοιμόμαστε, να γερνάμε και να πεθαίνουμε. Ότι κάνουν όλα τα ζωντανά είδη, δηλαδή. Ουσιαστικά, ό,τι κάνει οτιδήποτε μέσα στο σύμπαν. Άστρα γεννιούνται, εξελίσσονται και τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πεθαίνουν μαζί με τους πλανήτες τους. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Είναι απογοητευτικό, το ξέρω. Όταν περιμένεις μια θεαματική, αιώνια κατάληξη στο δύσκολο παιχνίδι της ζωής, είναι "σφαλιάρα" να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει ούτε καν τίτλους τέλους.
"Τι νόημα έχει; Αφού θα πεθάνουμε", είναι η αυτόματη σκέψη.
Ναι, αλλά μέχρι να πεθάνουμε, θα ζούμε. Και η ζωή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, διαρκεί αρκετά χρόνια. Για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τα γεγονότα στον χρόνο, είναι πολύς καιρός. Κάτι πρέπει να τον κάνουμε, αν μη τι άλλο, επειδή ο εγκέφαλός μας βαριέται αν δεν απασχολείται.

 Μπορεί να μην έχουμε όλοι κοινό τελικό στόχο, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να έχουμε ατομικούς στόχους και σκοπούς. Η ζωή περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες, αλλά και πολλές απολαύσεις και ενδιαφέροντα. Πολλοί βρίσκουν νόημα στην οικογένεια, στον σύντροφο. Η δημιουργία και φροντίδα απογόνων εξάλλου, είναι μέρος του DNA.
Η γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, καταλαμβάνει τα μερόνυχτα άλλων, συνήθως προς όφελος όλων. Καλλιτέχνες ξοδεύουν μια ζωή τελειοποιώντας την τέχνη τους, προς τέρψη όλων. Γλυπτική, ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική. Η λίστα είναι ατελείωτη. Οι άνθρωποι κάνουν μοναδικής έμπνευσης έργα. Η Γη από μόνη της είναι πολύ μεγάλος και ενδιαφέρων πλανήτης για να ταξιδεύει κανείς μια ζωή. Κάποιοι αρκούνται σε απλά πράγματα, κάνοντας "θρησκεία" τον ΠΑΟΚ ή τον Μαζωνάκη. Κάποιοι αρκούνται στις μπύρες μέχρι τελικής πτώσεως. Στη δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως.  Ό,τι ευχαριστεί τον καθένα, και δεν κάνει κακό στους άλλους.
Δεν χρειάζεται καν να επικεντρωθεί κανείς σ' ένα μόνο ενδιαφέρον, για να αποκτήσει η ζωή του νόημα. Θα έλεγα μάλλον ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ζήσει και να κάνει κανείς όλα όσα θα ήθελε.

Το νόημα της ζωής είναι να πάρεις ό,τι  καλύτερο μπορείς από αυτήν, και να δίνεις ό,τι καλύτερο μπορείς στους γύρω σου, και σ' αυτούς που θα έρθουν να ζήσουν μετά από εσένα. Το νόημα της ζωής, είναι το νόημα που της δίνεις εσύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου