Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Εμείς και το σύμπαν

Χρόνια κοσμικών αλλαγών και διεργασιών, οδήγησαν τελικά και στην δημιουργία του Ηλιακού μας συστήματος. Υπήρξαμε αρκετά τυχεροί ώστε η Γη να είναι στη σωστή ζώνη και να έχει όλα τα στοιχεία ώστε να υποστηρίζει ζωή. Εκατομμύρια χρόνια μετά, εμφανιστήκαμε κι εμείς με αρκετό μυαλό ώστε να παρατηρούμε το σύμπαν. Το οποίο φαίνεται "καλοκουρδισμένο" στα παιδικά μας μάτια. Σαν κάποιος να όρισε πράγματα. Κάποια ανώτερη δύναμη ίσως. Κάποια Θεϊκή συνείδηση.
Όχι. Η φύση ακολουθεί δυνάμεις, αλλά αυτές οι δυνάμεις δεν είναι Θεϊκές.

 Κατ' αρχήν, οι φυσικοί νόμοι περιγράφουν τον τρόπο που λειτουργεί η φύση. Δεν είναι νομοθεσία στην οποία υπακούει η ύλη. Το μήλο πέφτει, όχι επειδή διάβασε το μάθημα για την βαρύτητα, αλλά επειδή έτσι λειτουργεί αυτή η δύναμη.
Οι δυνάμεις που επιδρούν στο σύμπαν είναι τέσσερις. Η ηλεκτρομαγνητική, η βαρυτική, η ασθενής και η ισχυρή πυρηνική.
Οι αριθμοί, οι πράξεις, οι σχέσεις μεταξύ τους, είναι ανθρώπινη εφεύρεση προκειμένου να έχει τα σύμβολα να περιγράψει και να προβλέψει τα φαινόμενα του κόσμου. Δεν ασχολείται ο κύκλος με το 3,14 προκειμένου να έχει τις σωστές αποστάσεις. Δεν μετρά κάποιος με μοιρογνωμόνιο την ακολουθία Φιμπονάτσι πάνω σε κάθε κοχύλι, έτσι κάνει σχηματισμούς δεδομένων των συνθηκών η φύση. Το δεκαδικό σύστημα είναι βολικό, αλλά άνθρωποι μετρούσαν με άλλα συστήματα, πολύ πριν από αυτό. Τα νούμερα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη, συμβολική σημασία. Περιγράφουν ποσότητες για την δική μας εξυπηρέτηση.
Το υδρογόνο των διαγαλαξιακών νεφών καταρρέει τελικά λόγω βαρύτητας σχηματίζοντας ήλιους. Άστρα. Τα άστρα το μετασχηματίζουν σε ήλιο και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που γνωρίζουμε. Κάθε στοιχείο, κάθε μορφή ύλης που υπάρχει στο σύμπαν, σχηματίστηκε μέσα σε κάποιο άστρο.
Τα στοιχεία δεν ρίχνουν μια ματιά στον περιοδικό πίνακα, πριν σχηματίσουν χημικές ενώσεις. Έτσι ταιριάζουν να ενωθούν μεταξύ τους. Τα οδηγούν οι ελκτικοί μηχανισμοί των ατόμων τους. Δεν ακολουθούν κανόνες. "Είναι" οι κανόνες.
Η ζωή δημιουργείται με βάση τον άνθρακα, επειδή ο άνθρακας εκτός από άφθονο, είναι και το πιο ευέλικτο στοιχείο στη φύση, όσον αφορά στις ενώσεις του. Κάνει περισσότερες ενώσεις από όλα τα άλλα στοιχεία μαζί. Σε συνδυασμό με το οξυγόνο, το υδρογόνο και το άζωτο που υπάρχουν επίσης σε αφθονία, ήταν λογικό να αποτελέσει το απόλυτο δομικό υλικό.
Οι συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση ζωής στη Γη. Η παρουσία νερού σε υγρή μορφή ως διαλύτη, η ποικιλία συστατικών, η ατμόσφαιρα, το μαγνητικό πεδίο, όλα συνέβαλαν στην πρόκληση ζυμώσεων που τελικά οδήγησαν στα πρώτα αμινοξέα, στις πρώτες αυτοαναπαραγόμενες ενώσεις. Το φαινόμενο κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβαίνει, καθώς ο αριθμός άστρων και ηλιακών συστημάτων που υπήρξαν υπάρχουν και θα υπάρξουν είναι πρακτικά άπειρος. Η ζωή δεν είναι απαραίτητο ότι εξελίσσεται τελικά, σε όλους τους πλανήτες που εμφανίζεται. Επίσης, παρά τις όποιες ομοιότητες λόγω συμπαντικών φυσικών νόμων, τα ζωντανά πλάσματα που εξελίχθηκαν σε άλλα ηλιακά συστήματα μπορεί να διαφέρουν πολύ από τα πλάσματα της Γης, και να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα με εντελώς διαφορετικά όργανα από τα δικά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου