Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πρώτες σημειώσεις για τον Θεό

Κατά την έρευνά μου για την ύπαρξη ή όχι Θεού, κράτησα κάποιες σημειώσεις. Ο μόνος μου σκοπός τότε ήταν να μην ξεχάσω σημεία κλειδιά. Τις σημειώσεις αυτές τις μοιράζομαι εδώ ακατέργαστες, ελπίζοντας να βοηθήσουν κάποιον άλλον με παρόμοιες ανησυχίες. Να σημειώσω ότι αυτές οι σκέψεις έγιναν στην αρχή της "ερεύνάς" μου, τον καιρό που οι πηγές και οι επιρροές μου ήταν αποκλειστικά Ορθόδοξες.

Αν υπάρχει Θεός, τον «λατρεύουμε» λάθος.
1. Όλα ξεκινούν από τον φόβο του θανάτου. Και την απώλεια των αποθανόντων. Τι θα γίνω εγώ όταν πεθάνω; Τι γίνονται οι αγαπημένοι μου; Τόσο η επιθυμία για ζωή, όσο και η ανάγκη να ξέρουμε ότι αυτοί που αγαπάμε δεν χάθηκαν, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι καλά, μας σπρώχνει σε μεταφυσικές αναζητήσεις. Και αναζήτηση παρηγοριάς.
2. Είναι πάντα καρότο ή/και μαστίγιο. Παράδεισος, 72 παρθένες, νιρβάνα. Κόλαση, αιώνια φωτιά, μετενσάρκωση σε κάτι χειρότερο. Έλα μαζί μου και θα αμειφθείς στο μέλλον. Στην επόμενη ζωή. Εδώ θα υποφέρεις, ή θα θυσιαστείς. Εκεί θα είσαι άρχοντας.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Επίσης οδηγεί σε ακρότητες και φανατισμούς. Σε «μεγάλους σταυρούς» και επιδείξεις πίστεως δημοσίως. Και τζιχάντ.
3. -Γιατί δεν ακούει τις προσευχές ο Θεός να σταματήσει τους πολέμους;
-Επειδή μας έδωσε ελεύθερη βούληση.
-Και γιατί γεννιούνται παιδάκια με προβλήματα;
-Έχει ο Θεός το σχέδιό του.
-Δηλαδή αυτά τα παιδάκια δεν έχουν ελεύθερη βούληση;
-Δοκιμάζει τους γονείς τους.
-Κι αυτά που δεν έχουν πατέρα, και η μάνα τους πεθαίνει στη γέννα;
-Έχει ο Θεός το σχέδιό του.
4. Ο Θεός ξέρει όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν. Δηλαδή γι’ αυτόν, είναι προδιαγεγραμμένο σαν βιβλίο το τι θα συμβεί. Δηλαδή ξέρει ποιοι θα πάνε στην Κόλαση πριν γεννηθούν. Ξέρει ποιοι θα γεννηθούν με προβλήματα υγείας, πριν γεννηθούν.
5. Οι  Γραφές λένε ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές. Όλες τις προσευχές. Αυτός όμως επιλέγει ποιες θα πραγματοποιήσει, επειδή ξέρει καλύτερα. Οπότε ακούει τις προσευχές μου να μην βρέξει και να κάνω μπάνια όλο το καλοκαίρι, αλλά δεν ακούει τις προσευχές της λιτανείας που γίνεται γιατί υποφέρουν οι καλλιέργειες και τελειώνει το πόσιμο νερό.
6. Η θρησκεία είναι θέμα γεωγραφίας. Όποιος γεννιέται σε Χριστιανικό κράτος, γίνεται Χριστιανός. Αντίστοιχα Μουσουλμάνος, Βουδιστής κλπ. Κάποιοι «βλέπουν το φως» ή «χάνουν το φως» και αλλάζουν θρησκεία καθ’ οδόν. Οι περισσότεροι όμως, όχι. Ασχέτως με τα ποιοι έχουν δίκιο τελικά, οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι εκ γενετής, λόγω καταγωγής; Η Χριστιανική άποψη, που εγώ τουλάχιστον πήρα ως απάντηση μικρός, είναι ότι όταν μας κρίνει ο Θεός, θα ξέρει όλη η Γη για τον Χριστιανισμό και δεν θα υπάρχει «δικαιολογία». Φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα λέει και το Κοράνι, αλλά το επισκιάζει το «θάνατος στους άπιστους».
7. «Μόνο η δική μας πίστη ερμηνεύει σωστά τις Γραφές». Όλες οι θρησκείες και τα δόγματα, το ίδιο υποστηρίζουν κι έχουν τα επιχειρήματά τους. Όλοι βασίζονται στα ίδια βιβλία, ο καθένας ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Επίσης, αν πχ. μόνο η δική μας πίστη έχει δίκιο, οι υπόλοιποι που πιστεύουν στον Θεό με άλλο τρόπο, θα πάνε στην Κόλαση;
8. Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Έγινε το big bang, δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται σχεδόν άπειροι ήλιοι με σχεδόν άπειρους πλανήτες. Πέρασαν δισεκατομμύρια χρόνια, και ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο. Ένα απείρως μικροσκοπικό πλάσμα, σ’ έναν ασήμαντο πλανήτη ενός μεσαίου μεγέθους, ήλιου. Ασχολείται μαζί του, ακούει τις προσευχές του και ελέγχει αν πιστεύει σ’ αυτόν, ενώ ξέρει ήδη πού θα καταλήξει η πολύ σύντομη ζωή του. Επίσης, επί σειρά ετών επιτρέπει αμέτρητες ψυχές να πάνε στην Κόλαση, αφού δεν τον γνωρίζουν καν. Ή και να τον γνωρίζουν, γεννήθηκαν σε μέρη που τους έμαθαν να πιστεύουν σε κάτι άλλο. Ή έστω, με διαφορετικό τρόπο.
9. Όσοι είδαν τον Χριστό και πίστεψαν, έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε όσους δεν τον είδαν και δεν θα τον δουν ποτέ. Γιατί δεν εμφανίζεται σε όλους, να κρίνει όσους δεν πιστέψουν; Κάθε ψυχή είναι σημαντική.
10. Η θέση της γυναίκας, ειδικά στις δυο μεγάλες θρησκείες, είναι σχεδόν θέση σκλάβας/ζώου. Ο Χριστιανισμός, μόνο τελευταία αναγκάστηκε να «αναγνωρίσει μερικά δικαιώματα». Το Ισλάμ κρατάει ακόμη. Ποιος Θεός θα έλεγε κάτι τέτοιο;
Γενικά οι θρησκείες, όσο πιο πίσω στη δημιουργία τους πάει κανείς, τόσο πιο μισογύνικες ήταν. Επίσης, υποστήριζαν την διατήρηση σκλάβων. Ανθρώπων σκλάβων, με ψυχή.
11. Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Δεν φτιάχνεται κάτι από το τίποτε. Ο ίδιος, υπήρχε πάντα. Δηλαδή ο Θεός φτιάχτηκε από το τίποτε;
12. Γιατί κλαίνε οι πιστοί για τον θάνατο κάποιου επίσης πιστού; Κανονικά έπρεπε να χαίρονται που πήγε στον Παράδεισο. «Η θλίψη είναι εγωιστική. Μας λείπει ο άνθρωπός μας». Αν αγαπάς κάποιον, θέλεις να είναι καλά. Ειδικά όταν θα είναι «αιωνίως καλά» και υπάρχει η προοπτική να τον συναντήσεις εκεί.
13. Οι θρησκείες έχουν παράξενες διατροφικές επιταγές. Λόγοι υγιεινής έγιναν θρησκευτικές νηστείες. Ανθυγιεινές συνήθειες, γίνονται θρησκευτικές πρακτικές. Οι πιστοί εφαρμόζουν ευλαβικά τις πιο παράξενες νηστείες, αλλά παραξενεύονται με τις νηστείες των άλλων θρησκειών και τις κοροϊδεύουν.
Πχ.
-Δεν τρώνε χοιρινό και δεν πίνουν αλκοόλ. Και στο ραμαζάνι δεν τρώνε τη μέρα, αλλά τρώνε το βράδυ.
-Τρώνε μόνο «καθαρά» kosher φαγητά που εγκρίνει ραβίνος.
-Λατρεύουν την Ιερή αγελάδα που κάποτε τους έδινε τροφή, και λιμοκτονούν δίπλα στα κοπάδια. Βουτάνε στα βρώμικα νερά ενός ποταμού, θεωρώντας τον Ιερό.
-Νηστεύουν από λάδι, αλλά όχι ελιές. Από κρέας, αλλά όχι από θαλασσινά. Η νηστεία αφορά τον τύπο της τροφής, όχι την ποσότητα.
14. Σε κάθε θρησκεία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν δει το φως, νοιώθουν την παρουσία του Θεού μέσα τους, είναι σίγουροι για την ύπαρξή του, με τον τρόπο που διδάχτηκαν. Ποιας θρησκείας οι πιστοί έχουν δίκιο; Και οι υπόλοιποι αλλόθρησκοι, τι νοιώθουν; Από τι φωτίστηκαν;
15. «Υλιστής. Βλάσφημος. Ύβρις.» Οι θρησκείες επιβάλουν ενοχικά σύνδρομα προκειμένου να υποτάσσουν τους πιστούς. Ειδικά το σεξ γίνεται ταμπού και του επιβάλλονται οι πιο παράξενοι περιορισμοί, οδηγώντας σε διαστροφές. Απαγορεύουν τη μουσική, την τέχνη, καταριούνται βιβλία. Ο πιστός που εντελώς φυσιολογικά και ως άνθρωπος θα κάνει σεξ (έστω και μόνος του), θα σηκωθεί μέσα στη νύχτα να φάει κρυφά κρέας, θα συγκινηθεί με ροκ μπαλάντα, θα διαβάσει και θα του αρέσει ο Καζαντζάκης ή ένα Άρλεκιν, θα το κάνει με ενοχές και θα πάει να εξομολογηθεί. Αν καταφέρει να καταπιέσει τις επιθυμίες του, θα καταλήξει με απωθημένα.
16. Τα Ιερά βιβλία όλων των θρησκειών, ενώ θα έπρεπε να είναι απλά και κατανοητά από όλους, είναι γεμάτα αμφίσημες ή ακατανόητες φράσεις. Χρειάζονται πάντα κάποιον ειδικό, που τα εξηγεί ανάλογα με το δόγμα του και την εποχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου