Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Χριστός και υγιεινή


Στο Κατά Μάρκον κεφάλαιο 7 και στο Κατά Ματθαίον, κεφάλαιο 15, ο Χριστός όταν τον ρωτούν οι Φαρισαίοι γιατί οι μαθητές του δεν πλένουν χέρια και σκεύη πριν φάνε όπως είναι η παράδοσή τους, απαντά, "διατί και σεις παραβαίνετε την εντολήν του Θεού χάριν της παραδόσεώς σας;"
 Η απάντηση είναι κατ' αρχήν λογικό σφάλμα: "Γιατί δεν φοράς ζώνη ασφαλείας; Επειδή οι αστυνόμοι δεν φοράνε κράνος". Τι σχέση έχει το πλύσιμο των χεριών, με τις παραβάσεις του νόμου του Θεού;
Και τι παράδειγμα επιλέγει ο Χριστός για να δείξει την ανομία των Φαρισαίων; Ότι ενώ ο Θεός λέει πως όποιος δεν τιμά τους γονείς του τιμωρείται με θάνατο, οι Φαρισαίοι των συγχωρούν, αν αυτό που θα έδινε στους γονείς του, το δίνει στο Ιερατείο, (δηλαδή ουσιαστικά σε αυτούς). Με έναν τέτοιο νόμο βέβαια, οι "επαναστάτες" έφηβοι και νέοι πολύ δύσκολα θα έκαναν την οποιαδήποτε "επανάστασή τους", καθώς η ποινή είναι ο λιθοβολισμός.Η διαδικασία της τιμωρίας των άτακτων υιών περιγράφεται στο Δευτερονόμιο, 21,18 

Ο Χριστός λοιπόν "ελέγχει" τους Φαρισαίους που πλένουν τα σκεύη και τα χέρια τους για να φάνε, λέγοντας ότι "δεν μολύνουν αυτά που μπαίνουν από το στόμα, (αφού οι βρομιές γίνονται κόπρανα και αποβάλλονται δια της φυσικής οδού), αλλά μολύνουν αυτά που βγαίνουν από την καρδιά".

 Θα μπορούσε βέβαια να πει ότι "όπως φροντίζετε να είναι καθαρά τα χέρια και τα σκεύη σας, να φροντίζετε να είναι καθαρές και οι πράξεις σας". Με αυτό τον τρόπο θα είχαν γλυτώσει πολλοί ανά τους αιώνες από μολύνσεις, δηλητηριάσεις και ασθένειες.

 Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, όμως.  Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, ο Χριστός όχι μόνο φαίνεται να αγνοεί βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά λέει ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου