Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Εσχατολογίες των "εκλεκτών"

Για τον Χριστιανισμό, η ζωή μας, η ύπαρξή μας, έχει ως τελικό στόχο την "Θέωση" του ανθρώπου μετά τον θάνατο. Ή την "πτώση" του, αν αποτύχει.
 Κάποια στιγμή θα προκύψει η "Δευτέρα Παρουσία", θα γίνει  η "Κρίση",
η ζωή όπως την ξέρουμε θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και οι ψυχές θα πάρουν κατά περίπτωση τον δρόμο τους για τον "Παράδεισο" ή την "Κόλαση".
Το σημαντικό εδώ δεν είναι τι ακριβώς λέει ο Χριστιανισμός ότι θα συμβεί. Το σημαντικό είναι ότι μιλάει για τέλος του κύκλου της ανθρώπινης ζωής. Όχι από κάποια καταστροφή. Μετά την κρίση, είτε κατοικήσουν αλλού, είτε εδώ, οι άνθρωποι, οι ψυχές τους δηλαδή, θα σταματήσουν να αναπαράγονται. Το ανθρώπινο είδος θα τελειώσει. Αυτό το "πείραμα" θα κλείσει. Όποιος πρόλαβε να γεννηθεί και να σωθεί, πρόλαβε.
Γενικά μαθαίνουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ σημαντικό. Τόσο σημαντικό που να είναι δεδομένη για μας η αιώνια ζωή μετά θάνατον. Μια καλή μετεμψύχωση. 72 παρθένες. Φαγοπότια στη Βαλχάλα. Νέκταρ και αμβροσία.

Η θρησκεία δημιουργεί μια λάθος "τελειολογική" εντύπωση για το σύμπαν. Ο πιστός θεωρεί ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε για να στεγάσει τον ίδιο. Ότι έχει σκοπό ύπαρξης, άρα και δημιουργό. Ή μάλλον, ότι έχει δημιουργό που το έφτιαξε με κάποιο σκοπό.
Κατ' επέκτασην θεωρεί πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Αν δεν τον καταλαβαίνουμε εμείς, τον ξέρει ο Θεός και "άγνωσται  αι βουλαί του Κυρίου".
Η εντύπωση αυτή είναι λάθος. Σκοπιμότητες έχουν τα ζωντανά πλάσματα, που θέλουν να πετύχουν συγκεκριμένο στόχο. Η επιθυμία είναι χαρακτηριστικό της ζωής.
Αντιθέτως, δεν διαφαίνεται καμία απώτερη σκοπιμότητα στις φυσικές διεργασίες.
Το σύμπαν διαστέλλεται με αυξανόμενη ταχύτητα, ήλιοι σχηματίζονται σε νεφελώματα, μαύρες τρύπες καταπίνουν γαλαξίες. Το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος, είναι αδύνατον να το δούμε, ακόμη και αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός. Βρίσκεται πέρα από τον "ορίζοντα των γεγονότων".  Το 99% των ειδών της Γης εμφανίστηκε, εξαφανίστηκε και δεν υπάρχει πλέον. Οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στη Γη για εκατομμύρια χρόνια, πριν εξαφανιστούν κατά λάθος από μετεωρίτη. Όλα ακολουθούν τους νόμους της φυσικής και των πιθανοτήτων. 

Είναι εξαιρετικά απίθανο ένα μικροσκοπικό και ατελές πρωτεύον θηλαστικό σ' έναν ασήμαντο πλανήτη στην άκρη του πουθενά, να αποτελεί ενασχόληση του δημιουργού του σύμπαντος. Ο οποίος αφού περίμενε 200.000, μας έδωσε αντιφατικές πληροφορίες και οδηγίες πριν από 2.500 με 1.500 χρόνια και μας άφησε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για την ερμηνεία τους.
Και ασχολείται μεταξύ άλλων με τις σεξουαλικές μας επιλογές και πρακτικές, ως καθοριστικό παράγοντα της αιώνιας ζωής μας, η οποία αρχίζει "προσεχώς" γιατί "είμαστε στους έσχατους καιρούς". Πάντα.

There is no End Game.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου